Historie Goingahuizen

 

De naam Goinga-huizen komt van de familie 'Goinga' die hier vroeger heeft gewoond. De term 'huizen' betekent in deze context 'nederzetting'. (Van Til, Van der Wal, 2011)

Verder is binnen de 'dorps'-omgeving van Goingahuizen een gebied te vinden, genaamd 'It Eilan'. Het bijzondere hieraan is, dat het ook werkelijk alleen over water bereikbaar is. 'It Eilan' bestaat uit een westelijk Eiland, gelegen tussen de "Wijde Ee" en de "Modderige Bol" en een oostelijk Eiland, gelegen tussen de "Kromme Ee" en de "Goengahuistersloot". De twee Eilanden worden gescheiden door de "Gooisloot". Vroeger werd hier de landbouw bedreven, maar sinds 2000 wordt dit stuk land terug gegeven aan de natuur.

Het gebied rond dit dorp wordt al bewoond sinds de 16e eeuw en misschien zelfs nog wel langer. Het wordt al genoemd op kaarten van Van Deventer en Tramezini uit 1559 als 'Gonijehuijsen'. Toch bestaat het dorp officieel pas sinds 1955, toen een gemeentebesluit het dorp onafhankelijk maakte van Boornbergum, waar het tot die tijd onder viel.

Het dorpje wordt gekenmerkt door een drietal molens. Deze zogenaamde 'spinnekoppen' herinneren nog aan een tijd dat er geen gemalen waren. Vroeger waren deze molens in grote getale aanwezig, maar sinds hun taak is overgenomen door de moderne gemalen is hun aantal in rap tempo afgenomen. De laatste specifieke poldermolens worden nu beschermd.

 

Trefwoorden voor dit rustige buitendorp zijn: open landschap, water en groen, jonge bevolking, veel gezinnen met kinderen.